Безвизов режим на Украйна за ЕС ще бъде въведен едва след осъществяване на ефективна програма за антикорупционна политика. Това е заявил представителят на ЕС в Украйна Ян Томбински, съобщи украинското издание MigNews.„Ние заедно работим със страните - членове от Евросъюза, с Европейската мисия, която ни помага в реформиране на правния сектор и сектора за защита на правата, а също и със Съвета на Европа, който ни помага в създаване на всички необходими елементи от антикорупционната политика. Те са ни необходими и трябва да помним, за създаване на възможности за безвизов режим между Украйна и европейските страни” – заявил Томбински.

Киев разчита да получи безвизов режим с ЕС още в началото на 2016 г., обаче преди това трябва да изпълни редица изисквания на европейската страна.

Преди това Европа предяви изисквания по усъвършенстване на системите за паспортен контрол на границите, а също за въвеждане на вътрешни паспорти европейски образец с биометрични ID-карти. Украйна още не е започнала да издава такива карти.