Стотици мигранти, които предприеха вчера поход пеша по магистрала към унгарската столица, приеха да се качат на автобуси, за да стигнат до приемен център за бежанци.

Група от около 200 души предприеха похода по аварийната лента срещу посоката на движение на колите по магистрала M5 в близост до границата със Сърбия, след като пробиха полицейски кордон. Преговорите с полицията обаче успяха да ги убедят след като бяха изминали около 15 км. да се качат на автобуси, за да бъдат отведени до близък бежански център.

По-рано през деня силите на реда бяха затворили участък от магистралата, след като мигрантите прескочиха бариерата, за да стигнат до пътя за Будапеща. Те бяха част от група от около хиляда мигранти, които по-рано пробиха полицейския кордон при град град Реске, разположен на контролно-пропускателния пункт на границата със Сърбия. Полицията ескортирала група имигранти към транзитния лагер, който приютява търсещите убежище. Близо до магистралата, водеща до Будапеща, бежанците пробили полицейската верига и тръгнали по пътя. Силите за сигурност не са успели да им попречат.

Конфликтът настъпил защото бежанците били недоволни заради това, че се налагало да чакат часове наред автобусите, които да ги отведат в центъра. Центърът, намиращ се в Реске, където е основния пропускателен пункт на сръбско-унгарската граница, е препълнен. Чакането е продължително и това изнервя хората, като се стига до сблъсъци с полицията.