Изследователи от Кеймбриджкия университет са разработили компютърна програма, която може да създаде подробен психологически профил на базата на харесванията на потребителя във Facebook. Приложението, наречено "Apply Magic Sauce", преценява детайли на потребителя, включително неговата интелигентност, политически и религиозни възгледи, удовлетвореност от живота и сексуални предпочитания, пише британският в. "Индепендънт.Апликацията оценява и откритостта, съзнателността, екстровертността, способността за съгласяване и невротизма, считани от много психолози като „големите пет" черти на личността.

Програмата ще покаже на потребителите какво Facebook всъщност знае на тях и може да предложи индикации към какви предположения са стигнали онези, които предоставят персонализирани реклами.

"Apply Magic Sauce" работи чрез сравняване на харесванията на даден потребител във Facebook спрямо тези на други 6 милиона души.

Д-р Дейвид Стилуел, заместник-ръководител на Центъра по психометрия на Кеймбриджския университет, който стои зад проекта, заяви пред "Мейл онлайн", че част от целта на инструмента е да покаже какви данни се събират от поведението ни онлайн. „Искаме да покажем на хората, давайки сравнително безобидни данни, какво е пророкуването, което Facebook може да направи за тях", заяви той.