Колцентровете на комуналните компании товарят сметките за телефон, въпреки разпространената информация, че обаждането ще ни излезе на цената на един градски разговор. Обикновено на интернет страниците си повечето дружества съобщават, че клиентите могат да направят справка именно на тази цена.
Единични са случаите, в които дружествата са уточнили, че цената на разговора зависи и от тарифния план на съответния потребител в зависимост от това на кой телекомуникационен оператор е абонат обаждащият се гражданин.

13,64 лева например може да излезе една справка за сметката на парно в колцентъра на „Топлофикация София4, съобщава „Телеграф“. В най-добрия случай при обаждане от стационарен телефон обаждането би излязло 3,69 лева. Оказва се, че сметката набъбва, докато клиентите слушат сигнала „В момента всички линии са заети. Вашето обаждане е важно за нас, моля изчакайте“. При повечето оператори това може да продължи десетки минути.

Цената на един разговор към клиентския телефон на „Софийска вода“ зависи от индивидуалния тарифен или абонаментен план на клиента към съответния оператор и от времевата зона.

От „Енерго-Про“ пък уточняват, че при обаждане от фиксирана мрежа, независимо от кое населено място се обажда клиентът, разговорът се таксува на цената на един селищен разговор. Разликата в цената на обаждане на клиент от друго населено място се покрива от електроразпределителното дружество.