ФБР на САЩ следило световноизвестния колумбийски писател Габриел Гарсиа Маркес в продължение на 24 години, съобщи Washington Post.Според вестника, следенето на бъдещия лауреат на Нобеловата премия по литература (1982) започнало през 1961 г. по заповед на тогавашния шеф на бюрото Едгар Хувър. В това време 33-годишният Маркес пристигнал в Ню Йорк заедно със съпругата си и сина си, за да работи в новинарската агенция Prensa Latina.

Вестникът се позовава на разсекретени документи, получени от ФБР. ФБР предоставило на вестника 137-странично досие, събрано в продължение на 24 г. Същевременно още 133 страници от досието са останали засекретени. Възможно е в тях да се съдържа първична информация по каква причина властите в САЩ изобщо са започнали наблюдение на Маркес.

Родриго Гарсия, син на писателя, споделил, че членовете на семейството никога не са забелязали, че са следени, но сега този факт не ги е учудил.

Маркес почина на 17 април 2014 г. на 87 години в Мексико, където е живял повече от половин век. Той е автор на „Сто години самота”, „Есента на патриарха” и „Няма кой да пише на полковника”.