Евросъюзът отделя 500 млн. евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от падналите изкупни цени, което частично се държи и на руското контраембарго върху млякото и месото.

"Комисията обявява днес цялостен пакет за подкрепа от 500 милиона евро. Това е силен и решителен отговор," заяви зам-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен в специално изявление.

Решението бе взето на извънредно заседание на Съвета на аграрните министри.

Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени. В нея участваха фермерите от всички страни на ЕС, включително и от България.

Демонстрацията с участието на минимум 5000 фермери и около 1000 трактора бе организирана то Европейската асоциация на аграрниците /ABS/.

Заради няколкото тракторни колони, които се движиха към центъра на Брюксел, движението в града бе парализирано. Полицията настоятелно напомняше на шофьорите да избягват пътуванията из града.

Властите са мобилизирали над 1000 полицаи за борба с безредиците. Периметърът около сградите на Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента е пълен с преносими заграждения от бодлива тел, зад която стоят силите на реда. По близките преки има кои с водомети.

"Ние настояваме за справедлив изкупни цени, защото сегашните цени паднаха под себестойността на продукцията“, гласи становище на асоциацията. Средната изкупна цена за млякото в ЕС е примерно 19 сена ца литър, но тя трябва да бъде минимум 35-40 цента, за да бъде производството рентабилно. В същото време в търговката мрежа в Белгия литър мляко надхвърля 60 цента.

Сериозни финансови трудности заради свръхпроизводството изпитват и европейските производители на свинско месо, които най-силно пострадаха от руското контраембарго.

Според Съюза на европейските фермери и аграрните кооперативи Copa-Cogeca европейските аграрници са загубили от продоволственото ембарго на Русия 5,5 милиарда евро.

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на храни от страните на ЕС, които й бяха наложили ембарго заради украинския конфликт. Този юни санкциите бяха продължени с още една година.