Това ще стане с пръстен от модерни центрове за лъчетерапия, химиотерапия и хирургия, който ще е готов до края на годината

Инфраструктурен пръстен от модерни онкоцентрове в София, Варна, Пловдив, Плевен и Велико Търново ще поеме нуждаещите се от високотехнологичните терапии при рак и няма да се налага болните да ходят в чужбина, главно в Турция. Спираме този тъжен керван, каза здравният министър д-р Петър Москов, след като с премиера Бойко Борисов направиха обиколка на изграждащия се лъчетерапевтичен комплекс в Националната онкологична болница.    Лъчетерапевтичният комплекс в двора на онкологичната болница ще бъде завършен до няколко седмици. СНИМКА: Румяна ТонeваЗдравният министър защити тезата си, че комплексното лечение на социалнозначимите заболявания, сред които и онкологичните, е приоритет на павителството. "Важно е системата да се нагоди към нуждите на пациента, а не обратното. Като министър съм отчел всички аргументи на народните представители от края на миналата седмица - текстовете за комплексността в променения Закон за лечебните заведения се нуждаят от допълнително прецизиране и това ще бъде направено, но те трябва да останат в закона точни и без съмнение в тълкуването", обясни д-р Москов. Той се ангажира, че "всяко прецизиране, предложено от народните представители, ще бъде направено с оглед чистотата, яснотата и действието на този текст". Така министърът коментира отхвърления от парламентарната здравна комисия текст за задължително осигуряване на комплексност в лечението при второто четене на промените на Закона за лечебните заведения в петък. С аргумента да се осигури комплексна терапия следва и законовият текст за обединението на болници и диспансери като условие за сключване на договор със здравната каса, който не бе приет от депутатите. Законът трябва да влезе в пленарна зала тази седмица.

В началото на декември първият пациент ще влезе в новия лъчетерапевтичен комплекс в тази болница, каза още здравният министър. Той обясни, че за да бъде спасен проектът, трябвало да се мине "през бандитски схеми", но отказа да навлезе в подробности.

Капацитетът на старите апарати в болницата беше за около 3000 болни годишно, като всичко започва отначало, ако по време на терапия се счупи апаратът, каза министърът. С новите 2 ускорителя тези 3000 души ще преминават в рамките на 3 месеца. "Това означава, че към март 2016 г. листата на чакащите с месеци тук ще бъде ликвидирана и нуждите на пациентите ще бъдат удовлетворявани веднага. Инвестицията е за 24 млн. лв.", каза д-р Москов. Такава апаратура бе открита във Варна, скоро ще има радиохирургия в столичната болница "Св. Иван Рилски", а до края на годината предстои откриването на нови центрове в Пловдив, Плевен и Велико Търново.

Става дума за инфраструктурен пръстен от модерни центрове в страната и със затварянето му до края на годината ще бъде преустановена нуждата българите да търсят такава медицинска помощ в чужбина, главно в Турция - прекъсваме този тъжен керван, обеща д-р Москов.

В болницата по онкохематология от днес работят апарати за индивидуално дозиране на химиотерапията, която освен стерилност гарантира, че се влага и последната капка от препарата. Това спестява между 12 и 15% от цената на тези скъпи медикаменти - цените стигат и до 10 000 лв. за доза.