Еднократната целева помощ за първокласници, която е в размер на 250 лв., е за покриване разходите на детето при започването на учебната година. Това каза пред „Фокус” Николинка Илиева, главен експерт в отдел „Социални и семейни помощи” в Агенцията за социално подпомагане (АСП) във връзка с отпускането на целевите помощи за първокласниците през тази учебна година.По думите й, помощта се използва за закупуване на облекло, обувки, учебни пособия и други стоки, необходими на детето в училище. „Целта е да се подготвят първокласниците за учебната година. Продължава приемът на заявления-декларации, затова ще ви дам информация, колко са те към 28 август. 

Общо 24 684 семейства ще получат еднократна помощ за 25 149 деца първокласници. Това не е окончателната бройка, тъй като приемът на заявленията продължава до 15 октомври включително”, уточни експертът. По отношение на останалите социално слаби ученици, Николинка Илиева поясни, че се отпускат месечни помощи за деца до завършване на средно образование. 

„Те се отпускат само на семейства, чиито доход е по-нисък или равен на 350 лв. на член от семейството. Това са месечните помощи за деца”, добави още тя.