Предложенията от министър Москов, на който аз много вярвам и затова сме стъпили изцяло на неговото разбиране за здравна реформа – ще получи пълната подкрепа и в парламента.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на обиколка в специализираната онкологична болница /СБАЛО/, предаде репортер на БГНЕС.

„Аз съм поел личен ангажимент към Москов в тази програма, свел съм я на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове този закон да бъде приет”, заяви премиерът.

В здравното заведение Борисов и Москов се запознаха с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс. „Правителството в лицето на министъра е предложило здравна реформа”, каза Борисов. В СБАЛО той заяви, че „това тук е един конкретен случай как здравната реформа се прилага на практика. Когато дойде човек с едно заболяване да може каквото е необходимо по неговото заболяване да бъде извършено на едно място, за да може в този тежък за него момент да не го натоварва психически, финансов да обикаля къде ли не”.

„Текстовете за комплексността се нуждаят от прецизиране и те, надявам се, ще бъдат направени в зала. Но текстовете за комплексността трябва да останат – прецизни, точни, акуратни, без съмнение за възможности за тълкуване, които ясно дават политическата воля на това мнозинство, че системата трябва да се обърне с лице към пациентите”, каза и здравният министър. Москов посочи, че за правителството гаранцията за комплексност на определени заболявания сред които е онкологията – е важен приоритет. Важен приоритет е системата да се нагоди спрямо нуждите на пациента, а не обратното, заяви здравният министър. Той подчерта, че като министър и като представител на правителството в този дебат е отчел всички аргументи на народните представители от края на миналата седмица.

Проект „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД „София” е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. В изпълнение на проекта са предвидени закупуване, доставка и въвеждане в експлоатация на два мултимодални линейни ускорители, магнитно-резонансен томограф, компютърен томографски симулатор и др.

Премиерът каза, че проектът бил абсолютно провален, посочвайки, че разбрал, че „вчера Орешарски пак ни е давал съвети”. „Не само, че го провалиха тоя проект. Ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лева заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим”, каза Борисов и заяви, че към декември ще са „готови в много болници в страната с най-модерното, най-доброто, най-скъпото, което го няма никъде или най – добрите достижения”. „Това, което е направено и в другата болница също е уникално”, заяви Борисов и увери, че „само това да сме направили, заедно с колегите от Реформаторския блок – само това да сме направили си е заслужавало, защото Андреева го провали проекта".

Петър Москов каза, че минало през много трудности и „през чисто бандитски схеми”. В началото на декември първият пациент ще може да влезе тук и да получи своето лечение. Досега годишно на лъчетерапия през тази болница - капацитета на старите апарати е бил за около 3000 души годишно. Сега по сметките му с двата нови апарата, с новия им капацитет тези 3000 души ще могат да преминат и да бъдат лекувани в рамките на около 2 месеца. „Това означава, че някъде около март следващата година листата на чакащи, която е за след месеци тук в онкологията ще бъде ликвидирана и ще може моментната потребност на пациентите да бъде задоволявана веднага, когато има нужда от това и когато медицинската наука го изисква, каза Москов и посочи, че това е инвестиция за 24 млн. лв.