Видео, направено от дрон, показва карди от многохилядния протест на централния площад в молдовската столица Кишинев.

Протестът, който се проведе на 6 септември, бе организиран от Гражданска платформа "ДА" и бе антиправителствен.

Според електронното издание на руския в. "Комерсант" това е най-голямата протестна акция в Молдова през последните 25 години.

Оратори говориха пред събралото се множество, искайки оставка на президента Николае Тимофти и правителството, провеждане на предсрочни избори, връщане на 1 млрд. долара, откраднати от три търговски банки с мълчаливото съгласие на властите.

Демонстрантите настояваха също така за реформи на централната банка, генералната прокуратура, комисията за борба с корупцията, висшата съдебна палата, митническите служби и други властови структури. Те обвиниха властите в потъпкване на свободата на пресата, монополизиране на медиите и атаки срещу журналисти.

За да намалят напрежението, властите организираха в Кишинев безплатен концерт на открито, в който трябваше да участват звезди на руската, румънската и молдовската музикална сцена. Той трябваше да започне час преди протестите, но мнозина от поканените артисти отказаха да участват, заявявайки, че не искат да пречат на демонстрацията. Организаторите на концерта бяха принудени да отложат началото му за по-късен час.

Демонстранти се опитаха да проникнат в сградата на генералната прокуратура, но бяха отблъснати от полицията. В акцията участваха активисти на партията "Червен блок", които провеждаха в същия ден паралелен протест.