Изглежда като абсурдна градска легенда - в Китай шофьорите, които са блъснали пешеходци и са ги ранили, понякога веднага след инцидента се опитват да ги блъснат пак, за да ги убият.

Това не само е вярно, а е и доста разпространено. Охранителни камери често записват шофьори, които прегазват жертвите си по няколко пъти, за да се уверят, че са мъртви, пише Slate.com.

Причината за това чудовищно поведение, което не е рядкост и в Тайван, е чисто икономическа.

В Китай глобата за това да убиеш пешеходец в катастрофа обикновено е между 30 и 50 хиляди долара. При такива инциденти парите се плащат, шофьорите лежат известно време в затвора и темата приключва.

В случаите, в които пешеходец пострада сериозно в катастрофа, но оцелее, това се оказва сериозен удар по джоба на шофьора, виновен за инцидента. Причината е, че според китайския закон, освен че е наказателно отговорен, той е длъжен да плаща с години за здравните грижи за човека, който е ранил.

"Слейт" цитира скорошен случай, отразен в китайските медии, в който инвалид е получил общо близо 400 хиляди долара за 23 години от шофьора, който го е блъснал.

Има и още една причина за това ужасяващо поведение на китайските шофьори - те знаят, че е много вероятно да не бъдат обвинени в убийство.

Дори и сега, когато навсякъде има камери, шофьорите изглежда са уверени, че ще успеят чрез подкуп или добър адвокат да избегнат тежки обвинения.

Статистиката подкрепя тези надежди - дори и в случаи, в които записи доказват, че след първия сблъсък шофьорът се връща и прегазва жертвата си втори, а понякога дори трети, четвърти и пети път, често те не получават по-тежка присъда, отколкото ако само бяха ранили жертвите.

Заради абсурдния закон и това, че много шофьори-убийци не получават тежки наказания, понякога се стига до публични линчове на виновните за такива инциденти.  

Все пак не всички шофьори, убили жертвите си, избягват наказание. Някои от тях лежат по повече от 10 години в затвора или получават смъртни присъди.

В Китай, както и в Тайван, се опитват да подобрят законодателството си, за да намалят броя на случаите на предумишлени убийства на пешеходци. Според закона в Китай случаи, в които жертвите в такъв инцидент са ударени повече от веднъж, трябва да се третират като предумишлено убийство.

Въпреки това на практика в китайските съдилища е много трудно да се докаже такова нещо - често съдът приема за истинни абсурдни твърдения на шофьори, като например това, че неколкократното прегазване на жертвата не е предумишлено. Заради това случаите на убийства на пешеходци продължават.