Чужденци си плащат, за да открият български хубавици, които само им обещавали да се омъжат за тях, а всъщност са ги мамили за пари. Много от мъжете вече търсят услугите на наши специалисти, за да издирят мошеничките, разказват от детективска агенция, цитирана от "Монитор".„Чужденците знаят, че не могат да водят съдебни дела, защото абсолютно доброволно са превеждали пари по банков път или чрез куриерски услуги. Те обаче искат да получат информация за истинската същност на тези жени, както и подробни данни за тях”,  допълниха детективите.

След като измаменият жених научи истината, той решава за себе си какво да прави оттук-нататък. Опитът на наследниците на Шерлок Холмс показва, че по-възрастните мъже се примиряват, а по-младите започват да обмислят отмъщение. Детективите обаче не поемат повече никакви ангажименти, след като проучат ало-булката и предадат на поръчителя информацията. Реакцията на мъжете е най-различна - някои до такава степен са разочаровани и обидени, че дори стигат до психолог.

Болшинството от клиентите са богати, самотни мъже от Европа, които при търсенето си на партньорка в живота са се хванали на въдицата на наши мошенички. Най-често жертвите на тази измама са мъже от Германия, Дания, Испания, Италия и Турция. Стотици са „изгорелите” и от страни от Близкия Изток. Характерното за тях е, че искат да дойдат в България, за да могат да виждат разголени жени, да пробват безпроблемно наркотици, да пият алкохол и да правят всичко, което е забранени в техните страни, разказаха детективите.

„Тези мъже знаят, че не могат да вземат гражданство тук и се стремят чрез брак с българки да получат право да живеят у нас легално. От друга страна българките са много красиви и не е трудно да се избира жена тук. Измамените например, от Саудитска Арабия са изключително много. Там са богати, но нямат това, което може да намерят тук”, категорични са от агенцията. Най-младата „кандидат-булка” в тяхната практика е на 16 г., а най-старата на 72 г. „Не знаем на каква връзка се надяваше възрастната дама, но определено беше измамила един чужденец”, разказват детективите. Потърпевшите мъже също са на най-различни възрасти – на преклонна, в разцвета на силите си, дори и под 30 г.

Когато омайниците са съвсем млади момичета, те осъществяват контакти с чужденците само по интернет, мъжете виждат единствено техни снимки с тежък грим, който ги прави по-възрастни, а видеовръзка няма. Малко са случаите на лични срещи преди „брака”, дори когато жената не си крие възрастта. Такива рандевута стават у нас или в Турция, защото за там чужденците от арабския свят нямат нужда от визи. В различните случаи тези срещи протичат различно – някои от мъжете с друга религия дори спазват правило да не спят с бъдещата си жена преди сключването на брака, други го правят. На нашенките им е все едно, защото за тях е важно да ги манипулират и да получават пари.

Също строго индивидуален и е моментът, когато кандидат-женихът се усеща, че може би  избраницата му го мами. „След като два-три пъти е изпратил пари за билет тя да отиде при него и все нещо се случва, което възпрепятства това – катастрофа, болест, смърт в семейството, кражба. Тогава се свързват с нас – не е трудно да бъдем открити, имаме сайт на български и английски, и искат да проверим жената. Казват името и данните, които знаят за нея. Интересното, че при проверка се оказва, че жените са се представили с истинските си имена и местоживеене”, разказаха още детективите. 

От там нататък цари разнообразие от лични драми. Някои създават образи на домакини, които се грижат за болни родители. Легендата на ало булката обаче, е една - самотна, неомъжена и без пари. Тя непрекъснато предизвиква съчувствие и говори за нужда от средства за къщата, за колата, за лекарства и т. н. При проверката на детективите обаче, става ясно, че нито колата е изгоряла, нито къщата е съборетина, която се нуждае от ремонт, нито пък има тежко болни в семейството.