Риболовният сезон тръгна тази година по-рано от обикновено, казват добруджанските рибари. В момента на север риба няма кой знае колко, но за сметка на това около Несебър ври от барбун. Други години царската риба, наречена е така, защото навремето царското семейство е консумирало само барбун, се появява в средата на септември, а тази година – още в края на август, пише "Телеграф". Кораби от Каварна са на юг и влизат по два пъти на ден, вадят по 200 – 300 кила пресен барбун. Всеки собственик на кораби до обяд събира тон и двеста, тон и триста. Обледената риба веднага потегля за Гърция. 

„За да избегнем матрапазите, си организирахме собствен транспорт до Гърция. Те ни дават по 2-3 лв. за килограм барбун, докато гърците плащат по 4-6 евро. Ситуацията там се подобрява, банките им работят и гърците могат да правят преводи”, обясни рибар от Каварна.

Около Златни пясъци започна да се появява сафрид, но все още в малки количества. На ден се вадят около 100-150 кг. От рибарите сафридът се купува за 7-8 лв. кг, докато в магазините вече става 12-14 лв.

Заради ранното появяване на барбуна, рибарите чакат добър сезон. Есенният улов ще бъде изключително добър и ще има по много от всичко. Всеки момент на нос Калиакра ще се появи бяла риба. 

Тепърва ще идва и сафридът на пасажи. Той идва от Румъния и първо ще се появи на нос Калиакра. Ще върви на юг и ние след него. През октомври вече сме до Поморие, обясняват морските вълци и се готвят след средата на септември за улов на паламуд, лефер и всякакви други риби в морето.