Единствено България и Гърция ще останат без промяна в сегашните си граници на Балканите, прогнозира Геостратегическият съюз в Русия. Всички останали страни на полуострова ще претърпят сътресения независимо дали те ще доведат до загуба, или присъединяване на територии.

Предстоят корекции, които според руските картографи трябва да задоволят турските интереси, свързани със създаване на албанска супердържава. Интересно е, че тази нова държавна формация не съответства с мечтата за Велика Албания, което е истинско разочарование за албанските романтици.

И “новите” граници показват, че има влияние върху македонското и черногорското пространство, но те не отговарят нито на мечтата, нито на сегашното териториално разделение, инспирирано от Охридския рамков договор.

Тетово, Гостивар, Дебър, Кичево и Струга остават в Македония, а част от планинските села отиват в новата албанска държава.

От близките ни страни Унгария взема своята част от Румъния, а Румъния пък си наваксва от Молдова. От север до крайния юг, от изток до запад като домино падат всички държави с неуредени исторически искания.

На новата карта Литва, Латвия, Финландия и Швеция ще видоизменят своята география. Полша ще загуби Шлезия, а Германия – Бавария. Великобритания ще загуби Северна Ирландия и Шотландия.

Френските баски и корсиканци най-накрая ще получат статут на независимост. Испания ще остане без Баския и Каталуня, а Италия - без своя по-развит Север. Тирол става държава, а Белгия ще изчезне въобще като такава. Ще си я поделят Холандия и Франция.