Заливът Болата край каварненското село Българево, който преди време влезе в клуба на "Най-красивите заливи в света", е застрашен от изчезване.

За това алармира кметът Цонко Цонев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Проблемът при един от най-красивите заливи в света, ще ви го покажа дори и на снимка, която имаме пред нашата община, е че тази част е прокъсана преди три години от едно голямо наводнение и голяма буря удари тази част от буната и тя вече не съществува, което означава че при следващо такова наводнение и буря тази цялата част, това всичко ще стане едно голямо езеро. То беше станало, тогава се оттече, но вече втори път ако се случи ще стане един красив залив, езеро. Ще се казва езеро Болата”, каза Цонев. Подадени са документи към областна администрация, областна администрация ги препрати към междуведомствената комисия по бедствия и аварии и от там вече три години нищо.

Собственик е министерството на околната среда и водите, т.е. ако нещо се случи министерството на околната среда и водите ще има едно хубаво езеро като собственост на държавата. „Но както знаем всичко държавно е „Куче влачи, диря няма”, така че няма да се учудя до година-две ако не дай Боже се случи някое такова природно бедствие да останем и без най-красивия плаж в България”, добави кметът.

Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици. От 2013 г. райското кътче Болата е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света“. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.