След традиционното сезонно поевтиняване на плодовете и зеленчуците през летните месеци, в началото на септември цените по пазарите тръгнаха нагоре, изчисляват от Държавната комисия по стоковите борси и тръжищата.

Най-голямо поскъпване от около 32% има при краставиците, отглеждани на полето. От друга страна при оранжерийните краставици цената пада с 3,4 на сто. Стойността на доматите също се покачва - при полските със 7,1 на сто, а при оранжерийните – с 8,9 на сто. Зрелият кромид лук е увеличил цената си с почти 3%, а зелените чушки – със 7,4%, Червените пък са поевтинели с малко над 5 на сто, колкото и морковите. С 2,5% по-скъпо пък се продава зелето.

При някои плодове цените също са нагоре. Най-голям ръст има при тези на прасковите и дините, където скокът е съответно с 4 и 4,8%. Лимоните са поскъпнали с почти процент, а цената на пъпешите е останала без промяна. Поевтиняване пък има при гроздето и ябълките – съответно с 5,2 и 2%.

Цените на останалите хранителни продукти остават почти без промяна с малки изключения. Брашното и пилешките бутчета са поскъпнали леко – с около 2%. При кренвиршите цената е паднала с толкова. При сиренето поевтиняването е 3,2 на сто. При останалите продукти или не се наблюдава промяна в цената, или тя е в рамките на под 1%.