Големият български художник академик Румен Скорчев е починал тази нощ на 82-годишна възраст след продължително боледуване, съобщиха от семейството.

Роден на 7 октомври 1932  в Търговище Румен  Скорчев работеше в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, с огромен принос в това изкуство у нас и популяризирането му  по света. Той е

професор в катедра „Графични изкуства“ в Националната художествена академия.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ, на областните галерии в България, галерия „Албертина” – Виена, музея „Виктория и Албърт” – Лондон, Националната галерия – Вашингтон,  музея „Лудвиг” – Кьолн, Националната библиотека на Париж,  Дордрехт музеум – Холандия, Музей за съвременно изкуство в Кайро  и др., както и на частни колекции в САЩ, Холандия, Италия, Франция и др.

Румен Скорчев е организирал  самостоятелни изложби в Австралия, Италия, Индия, Холандия, Люксембург, Кюрасао, Русия, Швейцария, Германия, Австрия, Ирак, Норвегия, САЩ . Негови графики са включени в престижния каталог WHO’S WHO IN GRAPHIC ART, посветен на 300 приложни графици от цял свят.

Носител е на над 50 национални и международни награди.

Както ни съобщиха от семейството, опелото ще се състои в сряда, 9 септември, 15 часа  в храма „Света София”.