Новата версия на интернет браузъра Chrome на Google ще използва значително по-малко системни ресурси и най-вече оперативна памет. Една от най-големите критики към браузъра на Google е неговата "лакомия", която интернет гигантът най-сетне е решил да коригира.

В своя блог компанията съобщава, че новият Chrome, версия 45, средно ще използва с по 10% по-малко оперативна памет. Таб с отворен Gmail пък ще използва цели 25% по-малко оперативна памет.

Направени са множество промени в начина на работа на браузъра. Сред тях е засичане на неактивните страници и освобождаване на наличната памет, използване на свободните ресурси на процесора за изчистване на паметта и др. Паралелно с това ще се блокират и Flash-базираните реклами (освен ако потребителят не ги е активирал отделно).

Освен това Google е подобрил и енергийната консумация на Chrome. Средно тя трябва да е с 15% по-добра, което зависи от операционната система. Всички нови възможности на Chrome ще бъдат активирани поетапно за потребителите в целия свят в рамките на следващите няколко седмици.