Както вече беше оповестено, и тази година, по традиция на 5 септември 2015 година край с. Ловско, близо до гр. Лозница, се проведе Дванадесетия Трабант фест. Областта бе огласена от жизнерадостния вой на картонените возила, които създадоха празнична състезателна атмосфера, изпълнена с адреналин и характерните „дълги опашки“ от двутактово гориво.

Домакини и организатори на проявата бяха общинската администрация и новоучредения Национален клуб „Трабант“ – гр. Лозница, наследник на регионалния клуб „Трабант“, регистриран в същия град преди повече от десет години. Състезанието се провежда всяка година под егидата на кмета на града Айхан Хашимов. Повод за провеждането на настоящото събитие бе и честване на годишнина от обявяването на Лозница за град.

В тазгодишното издание участие взеха 38 трабанта, дошли от различни краища на страната – София, Козлодуй, Ботевград, Плевен, Търговище, Разград, Исперих, Силистра, Русе, Каварна, Добрич, Варна и други. Възрастовият диапазон на участниците обхващаше няколко поколения наред от пет годишен малчуган до 60+ годишен фен на марката „Трабант“.

Съгласно предварителната програма, преди обяд трабантите се събраха на централния площад в гр. Лозница, откъдето започна атрактивното им дефиле по улиците в града. С развети знамена, клаксони и характерен шум, приветствани от деца и възрастни, автомобилите се отправиха в колона до местността „Къшлата“ край с. Ловско, където се състоя състезание по майстроско управление, в две категории мъже – жени, както и скоростна отсечка чрез елиминации , за специалната награда „Купа на кмета“. По предварително определено от организаторите трасе премина майсторското управление, като в него стартираха тридесет и пет участника, четири от които бяха жени.

При мъжете победител стана Красимир Пенчев от гр. Търговище, втори се класира – Звезделин Атанасов от гр. Търговище, а третото място остана за Момчил Атанасов от гр. Търговище.

При дамите призовото място завоюва Диана Атанасова от гр. Търговище, нейна подгласничка стана Галина Димитрова от гр. Търговище, а третото място зае Тотка Димитрова от гр. Исперих.

Доста вълнуващи емоции предложи на своите участници, фенове, гости и организатори на мероприятието скоростната отсечка за „Купата на кмета“, където най – бърз се оказа Диан Димитров .

Предеседателят на Национален клуб „Трабант“ – гр. Лозница Ангел Пеев връчи купи на всички победители в надпреварата, а на останалите бяха раздадени грамоти и плакети за участие в мероприятието.

На традиционната сбирка на клуб „Трабант“ – гр. Лозница беше проведено учредително събрание и гласувано преименуването на клуба в Национален клуб „Трабант“ – гр.Лозница, както и изготвяне на програма с дати за предстоящите мероприятия на клуба през 2016 година.

Събитието приключи по обичайния начин – с време за свободно общуване, посещение на местна забележителност, обмен на контакти и идеи.