Kандидат-кметове на Пловдив и представители на политически сили демонстративно напуснаха края на литургията в храма "Света Богородица", отслужена от митрополит Николай.

Причина за това стана отявлената близост между владиката и един от претендентите за кметския пост - независимия Здравко Димитров-Зико.

Той влезе директно в олтара и взе благословия от дядо Николай. В това време и последният останал в църквата - червеният лидер Георги Гергов, излезе от литургията заедно със съпровождащите го активисти на БСП.

Митрополитът се почувства в празната църква. Той приключи благодарствената служба за рекордно кратко време - 20-ина минути. "Политиците опразниха храма, вижте само кой остана", каза дядо Николай и посочи своя фаворит за кмет на Пловдив Здравко Димитров. Владиката припомни, че в Евангелието за днешния ден пишело: "За мнозината призвани и малцината избрани".

Литургията започна в 10,00 часа. Храмът се изпълни с кандидат-кметове, съветници и политици. Отсъстваше единствено действащият градоначалник Иван Тотев. Според запознати той отказал да дойде на молебена, за да не бъде руган за пореден път публично от митрополита. На няколко пъти по време на литургии дядо Николай анатемоса Тотев и обяви, че подкрепя отцепелият се от ГЕРБ депутат Здравко Димитров.

"Толкова много политици отдавна не сме виждали в този храм", коментираха малцината миряни. Най-отляво до олтара се бяха подредили областният управител Розалин Петков, председателят на общинския съвет в Пловдив Илко Николов, районни кметове от ГЕРБ и съветници.

Зад тях на втора линия бе самият Здравко Димитров с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Встрани от тях бяха застанали Мария Календерска, Николай Бареков и майката на евродепутата- Магдалена Барекова. Срещу тях беше кандидатът за кмет на ПФ Славчо Атанасов с хора от своя екип.

Най-вляво стоеше лидерът на БСП и кандидат за градоначалник Георги Гергов.

Дядо Николай обяви, че ще отслужи молитва за Пловдив и гражданите му. Службата приключи за рекордно кратко време. В други години тя продължаваше повече от час и накрая задължително приключваше с проводед на владиката. Точно на този ден през 2009 г. след трагедията с българи в Охридското езеро митрополитът обвини за нещастието певицата Мадона, която имаше концерт в София.