След шока, предизвикан от картините с удавеното сирийско момченце, изхвърлено на турски плаж, европейските власти имат приоритета да се борят срещу 30-хилядна армия от каналджии, заподозрени в търговия с хора.

Това е главният ни приоритет, няма съмнение – не само за Европол, но и за всички държави на ЕС – обяснява Робер Крепинко, отговарящ за борбата с организираната престъпност в Европейска полицейска организация (Европол).

Не само че излага кандидатите за имиграция на огромен риск, трафикът на хора представлява и огромно предизвикателство към всички държави членки, както в хуманитарен план, така и по отношение на сигурността, отбелязва Крепитко в интервю за АФП.

Този смъртоносен „бизнес“, който върти милиарди долари, се храни от отчаянието на все по-нарастващ брой хора, бягащи от войната и бедността в техните страни – Сирия, Афганистан, Еритрея, Сомалия.

Все по-добре организираните банди от трафиканти използват социалните мрежи, добре отработените маршрути и експедитивните методи, за да прехвърлят вълни от бежанци и мигранти в Европа.

През юли Европейският съюз предприе мащабна операция срещу каналджиите в Средиземно море, събирайки най-напред информация, преди да се подготви да действа с военна сила – по принцип през следващите седмици – срещу корабите на трафикантите, главно покрай либийските брегове.

От месец март досега европейските власти са идентифицирали международна банда от 30 000 заподозрени в цяла Европа, от които 3000 действащи в Средиземно море, като някои са от страни не членуващи в ЕС, с които Европол разменя информации, разяснява Крепитко.

Тези трафиканти от различни националности и религии загърбват различията си, за да си сътрудничат във всеки отделен случай според нуждите и там, където има пари за печелене, разкрива той, като сочи за пример банда от 16 трафиканти, разбита в Гърция сред ареста на двама румънци, двама египтяни, двама пакистанци, седем сирийци, един индиец, един филипинец и един иракчанин.

Тези каналджии, които за няколко месеца са спечелили близо 7,5 милиона евро, прехвърляли главно сирийци в Европа – като ги прекарвали с фалшиви турски документи в Гърция – използвайки както морския път, така и по въздух и суша.

Търговията с човешки същества, съчетана понякога със сексуално робство и експлоатация с мизерно заплащане, е вероятно най-печелившият бизнес от всички престъпни дейности, изпреварващ дори трафика на оръжие и контрабандата на дрога, твърди говорителката на Фронтекс (Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки) Изабела Купър.

Според Европол и Фронтекс все повече каналджии използват социалните мрежи, Фейсбук и други, за да популяризират услугите си, да преговарят за цените и да организират трафика на мигранти.

Така Фронтекс, която разменя информации със страните членки на ЕС, е разкрила мрежа, ръководена от еритрейци, които изпращат мигранти от Еритрея към Либия, преминавайки през Судан с крайна дестинация Италия, свидетелства Купър.

В западна и подсахарска Африка каналджиите използват камиони и скривалища, за да прехвърлят мигрантите в Либия. Един от използваните пътища бил през Гана, Буркина Фасо и Нигер.

След като мигрантите вече са пристигнали в Либия, специализирани банди ги изпращат през Средиземно море на претоварени риболовни корабчета или пневматични лодки (които, подозира Фронтекс, може да са внесени от Китай).

Според свидетелски показания, събрани от Фронтекс, някои каналджии дори принуждавали кандидатите за емигриране да се качват на тези разнебитени корабчета, заплашвайки ги с пистолет, тъй като те си давали сметка за опасностите от корабокрушение на подобни съдове в Средиземно море.

Либия наистина е манна небесна, тъй като там няма закон, казва Купър.