Паметна и свещена за всяко българско сърце е днешната дата и празникът, който ни събира в този септемврийски ден – денят на Съединението на разпокъсаната някога Българска държава и на тържеството на свободния и независим български дух.

Възторг и заслужена гордост изпълват душите и сърцата ни при спомена за това родолюбиво, величаво и свято дело, и за всички онези наши предшественици, които намериха в себе си воля да се противопоставят на силните на деня, за да съберат в едни граници и едно Отечество разпиления български народ и да обединят изстрадала Майка България.

Това заяви патриарх Неофит в поздравлението си към народа по повод Деня на Съединението, съобщиха от Софийската митрополия.

Да покажат и да докажат – на себе си и на света, че българският дух е жив и свободен и че не може да бъде угасено „туй, що не гасне”, както пророчески бе написал и народният поет повече от две години преди паметното събитие, както и да завещаят на бъдещите поколения свещената истина, че „Съединението прави силата”!

От онези събития ни делят вече цели 130 години – период, през който страната и народът ни преминаха през всевъзможни изпитания, ала въпреки всичко – с Божия помощ и с много упорит труд – в началото на третото хилядолетие името на България като на една от най-старите европейски държави окончателно се утвърди в съвременното голямо европейско семейство като гарант за сигурност и за стабилност, като страна на достоен, трудолюбив и свободен народ, подчерта патриархът.

И все пак, ако искаме да сме честни пред себе си и пред другите, не можем да не признаем и това, че като народ и като общество ние нерядко допускаме да ни ръководи не заветът на Съединението, а богопротивният дух на разединението. Пренебрегвайки така не само оставения ни от нашите предшественици образец, но и казаното от Самия Господ Иисус Христос в Неговата първосвещеническа молитва: „Да бъдат всички едно” (Иоан 17:21). Както и казаното от апостола, който наставлява: „Да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10).

Ето защо, на този толкова тържествен и празничен ден ние сме призвани не само да отдадем синовна почит към онези, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си днес, в това, което води нашето съвременно общество – дали то е духът на единството и Съединението или духът на разпада и на разпиляването. Да си спомним още веднъж казаното ни от нашия Спасител, че „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25). И като се поучим от Неговата божествена мъдрост, да стоим твърдо в завещаното ни от нашите достойни предци, заяви патриарх Неофит.

Нека духът на единството никога не оставя българския народ – неговата държава, неговото общество, неговата майка и кърмилница – нашата родна Православна църква! Нека никога не позволяваме силите на разединението да надделяват в общественото ни съзнание, но като имаме пред очи примера на нашите предшественици, извоювали в далечната 1885 г. Съединението на Източна Румелия с Княжество България, да пазим нашето народно и църковно единство, та с Божията помощ и с усилията на всеки един от нас да пребъде нашата свидна и от Бога благословена България! Честит празник, пожела още патриарх Неофит.