Около 28 са вече уличните хладилници, от които хората в нужда могат да вземат храна, съобщи инициаторът на идеята Стефан Чолаков пред bTV.

Той започва да раздава храната, която остава вечер в заведението му, други ресторанти вече следват примера му.

Инициативата да дариш храна на хората без дом, вдъхновява и едно 15-годишно момче.Осмокласникът Мино Караджов от София създава онлайн платформа, в която всеки може да помогне в раздаването на топъл обяд на нуждаещите се.

Идеята да дарява храна на бездомни хора хрумва на Мино преди няколко месеца.

Случайно попада на статус във Фейсбук и намира своя първи съмишленик – собственикът на заведение Стефан Чолаков, който стартира инициативата с хладилници, от които хората в затруднение могат да вземат храна.

Дарената от ресторантьора храна Мино раздава само за няколко часа. Хората реагират различно, когато им се даде храна. „Някои те ругаят, други стигат до сълзи даже. ..Това са хора, които не се усмихват често. Те се усмихват толкова често, колкото ние печелим от лотарията примерно. В моя случай аз печеля от лотарията всеки ден, защото аз раздавам. И те се усмихват. Това за мен е най-голямата награда”, разказва Мино.

За него да помогнеш на човек в нужда се превръща в мисия. Когато започнахме да раздаваме храната след 8 часа, 12-13 заведения в цяла България започнаха да правят същото, а когато поставихме хладилника, за една седмица вече има 27-28 хладилника”, коментира Стефан Чолаков.

Срещат се обаче и проблеми – кметът на Пловдив Иван Тотев например е отказал да бъде поставен такъв хладилник в града, заяви Чолаков, като предположи, че градоначалникът не знае, че става въпрос за благотворителна инициатива и става въпрос за хладилник с търговска цел.

„Тази седмица ми предстои контакт с хората около г-н Тотев, за да измолим място за хладилник в центъра на Пловдив”, допълни Чолаков.

„Мино беше смазан, когато каза: Нашият кмет забранява хладилника тук, каза след изборите, когато има нов Общински съвет, тогава ще се решава дали ще има хладилник. Ще чакаме дотогава още няколко души да се самоубият ли в Пловдив, защото няма какво да ядат? Има хора, които идваха да се хранят при нас от останалата храна, и няколко души ми споделиха, че това ги е спасило от самоубийство”, заяви още Чолаков.

Хладилници в столицата има на ул. „Раковски”, в „Банишора”, „Люлин”, в много от градовете в провинцията – Бургас, Варна, съобщи още инициаторът на идеята.