Ани Цануйкова от видинското село Тополовец, която преди 3 г. буквално мина през огъня за да спаси едногодишната си дъщеря от пожар и бе изоставена от бащата на детето, е срещнала нов мъж и след броени дни им предстои сватба. Историята бе разказана в "Тази неделя" по bTV.

На 22 ноември 2012 г. Ани Цануйкова е на 19 г. С едногодишното си бебе са сами в дома си, когато електрическото табло в къщата на семейството дава накъсо. Огънят пламва за секунди и обхваща цялата къща.

Ани успяла да вземе детето и да отиде на терасата. Една трета от тялото й обаче е обезобразено. В продължение на месец лекарите в „Пирогов” се опитват да заличат огнените следи по кожата й.

Съседи спасяват живота на Ани и малката Далиа. Ани с болка разказва, че първия път, когато я видяла след като е излязла от болницата, дъщеря й се уплашила. „Започна да плаче. Аз не приличах на предишната й майка. После детето свикна. Не ме пита за белезите”, споделя Ани.

„Аз все още имам надежда, че ще се оправи всичко и по някакъв начин малко по малко ще приличам на старата Ани”, допълва тя.

„Само външният вид се е променил. ... Не се чувствам по-силна. За мен това е било... щом не съм се и замислила - това е било нормално, да си взема детето. Най-много се радвам, че на нея й няма нищо”, казва още Ани.

Малко след пожара майката е принудена да се грижи за дъщеря си сама - бащата на детето ги изоставил, след като направил ремонт на къщата си с парите, които хората дарявали за лечението.

„Трябваха ми 1000 лева за първата операция в Пловдив - само за консумативи и престоя. И много ми беше трудно да събера. Имаше доста хора, но хората вече бяха излъгани и доста от тях не искаха да помагат”, разказва Ани пред bTV.

Бащата на Далиа не полага никакви грижи за малката си дъщеря и до днес, не плаща издръжка.

В момента Ани се издържа от помощи. Дават й 90 лева като безработна и 35 лв. детски за Далиа. Помагат й майка й и нейният съпруг.

Днес Ани мечтае дъщеря й да види отново лицето на своята майка без белезите от жестокия пожар. За близо 4 години жената претърпява 10 пластични операции - последната извършена благотворително от Клиниката по пластична хирургия в Лайпциг.
„Винаги ми е много трудно, когато трябва да замина някъде. Не заради самата операция, а това, че Далиа не е до мен.

В началото си мислиш, че ще си починеш малко от детето. Но после започва много да ми липсва и това ми е най-трудното засега”, отбелязва Ани.

Ани не се чувства герой. „Силно вярвам, че всяка майка би постъпила така. Най-важно е за детето да няма последствия”, категорична е Ани. „Аз съм нормален човек, като всички останали. Не се имам за по-силна или за герой. Или за нещо повече”, допълва тя.

„Научих, че много от хората не са били това, което са показвали. И че в такива трудни моменти се разбира кой какъв е”. Преди няколко месеца в живота на Ани се появява Влади, а след броени дни им предстои сватба.

„Още от първия път, в който се видяхме, сякаш се познавахме от много, много години. Почувствах се сякаш си е бил винаги с мен и си е моят мъж. Дава ми любов, сигурност, обича Далиа”, радва се Ани.

Тя се надява да намерят начин да заживеят заедно извън България и да продължат напред като нормално семейство.