Алекс Нестор - изпълнителен директор на дъщерните дружества на “Дънди прешъс” в България, концесионери на мините в Челопеч и Крумовград, подаде оставка. Това се случи след сигнали на Слави Бинев относно нередности във фирма “Дънди Прешъс Челопеч Майнинг” ЕАД, съобщават от офиса на евродепутата.
Бинев е изпратил отворени писма до всички отговорни институции у нас, включително и тогавашния премиер Бойко Борисов. В тези писма той сигнализира за следното: “В с. Челопеч, където има добив и преработка на медно-златни руди от фирма „Челопеч Майнинг” ЕАД, собственост на канадската Дънди прешъс, хората са подложени на ужасяващи условия на живот. В следствие на многократни ежедневни взривове в рудника множество къщи, които десетилетия наред са били в отлично състояние, започват да се пукат и рушат. Връзката между взривовете и пораженията в имотите на хората е очебийна, напуканите къщи вече представляват и реална опасност за живота на хората”.

“В град Златица хората също са оставени без никаква защита и биват тровени по най-безцеремонен начин. „Челопеч майнинг“ са построили незаконна разтоварителница на гарата, а къщите на хората се намират на сто метра от там. Отровен прах се разсипва и вятърът го разнася в дворове и къщите на местните. По закон разтоварителница за токсични вещества трябва да бъде разположена най-малко на 1 км от населеното място. От години жителите на Златица изпращат жалби, подписки и петиции до всички общински и държавни институции, но отговор няма.

Тук става въпрос за ширещо се беззаконие, корупция в неописуеми размери, геноцид над български граждани. Какво правят през това време българските институции? Плануват къде да бъде следващият „Челопеч” разбира се, за да могат да вземат още пари. Но каква цена ще трябва да платят хората там, очевидно няма никакво значение. Става въпрос за Крумовград и за издаденото наскоро разрешение за златодобив там. Тук отново всичко от всякъде е пропито с непрозрачни, незаконни процедури и действия от страна на управляващите”, обяснява евродепутатът.

Подобни писма-сигнали са изпращани до: Стоковата борса в Торонто, акционерите на Дънди прешъс - собственик на 100% от акциите на “Челопеч майнинг” ЕАД, председателят на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, еврокомисари и евродепутати. Бинев е поставял въпроса и пред Европейския парламент и е сезирал институцията за корупционна сделка за мините в Крумовград. По същата тема към Европейската комисия са зададени два писмени въпроса.

„Печалното в случая е, че решението на проблема не идва от държавните институции, които трябва да са загрижени за хората, а от частните инвеститори, които се оказа, че се интересуват повече от живота на българите. Престъпното нехайство на множество правителства, които не предприеха нищо срещу тези безобразни концесии, но дори ги и улесняваха, беше коригирано”, коментира Бинев оставката на Нестор.

“Освен по тези въпроси очакваме скорошна намесата на европейските институции и по ежедневно поставяната от г-н Бинев тема, свързана с нарушенията на свободата на словото в българските държавни медии, обслужващи единствено управляващите и удобната им назначена опозиция”, заявиха от партията му НФСБ.

„Случая с г-н Нестор доказва ефективността на действията на патриотите, както на местно, така и на европейско равнище. Видно за пореден път е че от отговорната работа на истинските родолюбци печелят всички българи”, смятат те.