“Дишайте, дишайте, не искам да умрете!”, крещял сириецът Абдула, докато опитвал отчаяно да задържи в ръце двете си дечица Айлан и Халеб в тъмните води на морето.

Голяма вълна обърнала лодката със сирийските бежанци, тръгнали от турския бряг към гръцкия остров Кос в Егейско море. Бащата Абдула Кюрди хванал по едно дете в двете си ръце и опитвал да се придържа към обърнатата лодка.

Мъжът не спирал да крещи, опитвайки да надвика всички останали бежанци около него. “Не искам да умрете!”, повтарял мъжът. После погледнал лицата на синовете си. Първо осъзнал, че голямото момче Халеб е мъртво, вероятно нагълтало се с вода под някоя от вълните. Разбрал, че трябва да го пусне във водата, за да се опита да спаси другото дете. После се вгледал в лицето на Айлан и видял кръв в очите му. Тогава с ужас осъзнал, че и той е мъртъв. Абдула се огледал, за да види къде е жена му Рехан.

Видял тялото ѝ
да плува
“като балон”


над водата и разбрал, че тя също се е удавила.

“Контрабандистът каза, че вълните са много високи, скочи от лодката във водата и избяга. Опитах се да направлявам лодката, но една висока вълна я преобърна”, разказа Абдула пред журналисти. Той се борил още 3 часа с водата, преди да се добере обратно до турския бряг, където бил намерен в несвяст.

На сутринта телцата на двете деца бяха открити, изхвърлени на плажа на курорта Бодрум. Снимките на 3-годишния Айлан, легнал на пясъка по лице във водата, разтърсиха света и станаха лице на хилядите трагедии, свързани с бягащите от войната в Сирия и Ирак.

Последва вълна
на гняв и
протести
в социалните
мрежи


и политическите кръгове в цял свят с призиви държавите да вземат конкретни решения за решаване на кризата.

За последните мигове на семейството разказа сестрата на Абдула - Тима Кюрди. Тя е фризьорка и живее от 20 години във Ванкувър, Канада. Тима даде пресконференция, на която разказа през сълзи историята на брат ѝ Абдула, който е кюрд. Жената е разкъсвана от угризения, тъй като именно тя дала парите, за да тръгне семейството на опасното пътуване с лодка през морето.

Семейството бягало от сирийския град Кобане, разкъсван от войната между настъпващите джихадисти от “Ислямска държава” и кюрдите. Бащата смятал да отведе семейството при сестра си в Канада. Решили да се доверят на каналджиите, тъй като се оказало, че не могат да кандидатстват за канадски визи по официалната процедура, съобщи в. “Дейли мейл”.

Сестрата Тима се чула по телефона със снаха си Рехан - жената на Абдула, седмица преди опасното пътуване през морето. “Толкова ме е страх от водата.

Не знам да
плувам, ако
нещо се случи...
Не искам
да тръгвам”,


споделила 35-годишната Рехан. Накрая семейството решило да се довери на каналджиите и да тръгне заедно.

Абдула разказал по телефона на сестра си за последните мигове на семейството си. “Сега целият свят гледа, ще разбере за моята съдба. Къде обаче беше целият свят, когато децата ми бяха гладни, когато нямах работа”, пита Абдула. Покрусеният баща се разплака пред камерите на турски журналисти пред моргата в град Мугла, където бяха телата на децата и жена му. Той заяви, че вече няма за какво повече да мечтае.

Абдула реши да се върне обратно в Сирия, за да погребе децата и жена си в Кобане. Сестра му Тима го умолявала да не се връща, защото е опасно, но той отказал: “Турция не е моята родина. Те бяха родени в Кобане и аз искам да се върна там.” Абдула искал да застане край гробовете на децата си и да им остави вода и храна.

Искал да купи
банан на
Халеб,


любимия му плод. “На кого ще купувам банани сега”, изплакал Абдула пред сестра си.

В петък ковчезите на 3-годишния Айлан, брат му Халеб и майка им Рехан пристигнаха със специален конвой от Турция в Сирия в град Кобане. Тримата бяха погребани от десетки роднини.

Тима поискала прошка от брат си по телефона за това, че му е дала парите за опасното пътуване. “Не се обвинявай, направи го, защото ни обясни, че няма начин Канада да ни приеме официално”, отговорил брат ѝ.

Трагедията на семейството доведе до политическа буря в Канада и

заплашва
преизбирането
на премиера
Стивън Харпър


Опозицията поиска оставката на министъра за имиграцията Крис Алекзандър, след като първоначално бе съобщено, че Канада е отхвърлила молбата на сирийското семейство за убежище. Алекзандър прекъсна предизборната си кампания и се върна в Отава след трагедията.

В петък Канада съобщи, че
не е получавала
молба за
убежище от
родителите
на 3-годишния
Айлан,


а от друг брат в семейството му. Молбата била върната, защото била непълна и не е спазвала законовите изисквания за доказване на статута на бежанец.

Сестрата на Абдула Тима призна, че отказаната от Канада молба за убежище е била за другия ѝ брат Мохамед и неговото семейство, на които тя също помогнала финансово. “Честно казано, не искам да виня само канадското правителство за станалото. Виня целия свят, който не прави достатъчно, за да помогне на сирийските бежанци”, каза разплаканата Тима пред АФП. 


АРТ ПРОТЕСТ

Художници от цял свят реагираха на снимката на загиналото сирийче, като създадоха рисунки с послания за политиката спрямо бежанците. Снимката бе споделена хиляди пъти с хаштага “Човечество, изхвърлено на брега” на английски и турски език. Това стана заглавие и на рисунки. Други гласят: “ООН - виждате ли го сега?”, “Приспахме го, време е да се събудим”, “Не оставяйте състраданието да се удави."

Плаж в Бодрум е център на трафика през нощта

Турският плаж Али Хоча край курорта Бодрум, където бяха намерени телата на малките братчета Айлан и Халеб, е капан на смъртта за имигрантите. През деня туристите се радват на плажа, а през нощта мястото се трансформира в разпределителен център за трафик на хора, в който имигрантите са избутвани във водата на малки лодки, без да знаят дали ще оцелеят при пътуването, пише в. “Дейли мейл”.

Полето до плажа е мястото, където имигрантите чакат, за да получат място на някоя лодка, след като бъдат докарани от каналджиите от град Бодрум, разположен на около 20 километра. Трафикантите са предимно от Пакистан и Сирия и работят за максимална печалба. На плажната ивица на Али Хоча има около 100 места, от които тръгват лодките. “Властите все още не са успели да ни хванат. Вземаме по 1800 долара за място в лодка, за деца под 10 годинки пари не вземаме”, казва един от трафикантите.