Когато лекари използват рентгенов апарат, за да изследват човешкото тяло, на снимките се виждат плътни структури, каквито са костите. Когато астрономи използват рентгеновата обсерватория XMM-Newton на Европейската космическа агенция (ЕКА), те са в състояние да наблюдават структури в сърцето на галактиката ни. Това е така, не защото тези структури спират рентгеновите лъчи, а защото ги излъчват, съобщава Discovery News.

Изображение, публикувано от ЕКА, показва как XMM-Newton “вижда" гъсто населения център на Млечния път чрез рентгеновите лъчи, чийто източник са екстремно активни и горещи райони като акреционните дискове около черните дупки.

В самото сърце на галактиката, на 26 хиляди светлинни години от Земята, се намира Стрелец А* - свръхмасивна черна дупка, която съдържа масата на над 4.5 милиона слънца. Колкото и свръх и масивна да е Стрелец А* обаче, тя съвсем не е най-голямата черна дупка, нито е най-яркият обект в изображението на XMM-Newton. Това е така, тъй като подобно на ядрата на други активни галактики, тя излъчва относително бледи рентгенови лъчи.

Обсерваторията разкрива и области от газове, излъчващи ярки рентгенови лъчи около Стрелец А*. Възможно е те да свидетелстват за материя, която или е изхвърлена от черната дупка, или по друг начин да е избутана от мощните ветрове и намиращи се в близост звездни емисии. Значително по-ярка област от Стрелец А* се вижда в долния десен ъгъл на галактическия център. Това е сиянието на куп свръхнови.

Изображението е резултат на наблюдения в продължение на един месец и половина на обсерваторията XMM–Newton, която обикаля около Земята на разстояния, вариращи между 7000 и 114 000 километра.