Около 200 нерегистрирани имигранти, които са се опитвали да се качат на кораб, влязоха в конфликт с полицията на гръцкия остров Лесбос като телевизионни кадри показаха как бежанци замерят силите за сигурност с камъни.

„Близо 200 имигранти, които не са регистрирани, се опитаха да се качат на ферибот на пристанището като са били избутани обратно от полицията и бреговата охрана“, каза говорителят на бреговата охрана Никос Лагкадианос, цитиран от агенция Ройтерс.

Днес в Гърция е и вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който каза пред репортери на остров Кос, че през следващата седмица Брюксел ще предложи разширена схема за преместване на лица, търсещи убежище в съюза.

Той допълни също, че Атина ще получи 33 млн. евро от Брюксел, което ще е първият транш от средства, които Гърция поиска за справяне с бежанската криза. Тази седмица временното гръцко правителство поиска от ЕС 700 млн. евро за справяне със ситуацията.

Условията за бежанци на гръцките острови са били критикувани в миналото, в това число и от агенцията за бежанци на ООН. В петък правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ заяви, че нейни представители са станали свидетели на агресивно нападение срещу бежанци на остров Кос от 25-30 души с бухалки.