Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра.

Това заяви пред БГНЕС режисьорът Александър Морфов, който днес подаде оставка като директор на Народния театър „Иван Вазов”.

„Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно”, подчерта големият български режисьор.

На въпрос дали остава в Народния театър той каза, че за сега не знае – „всичко зависи от тук нататък как ще се развият нещата. Така или иначе моите представления се играят в театъра, по-нататък, ако обстоятелствата са приемливи, бих и направил постановка, но за сега не мога нищо повече да кажа”, заяви той. „За мен най-добрият начин човек да сподели своите съгласия и несъгласия, омрази и любови остава чрез онова, което той най-добре може. Аз нямам по-голяма трибуна от сцената, така, че оставам да се занимавам с театър”, каза Морфов.

Подадох оставката си, защото Народният театър не може да бъде подвеждан под общ коефициент с други театри. На 23 юли е прието по-ниско финансиране. Още по-тъжното е, че тогава на Народния театър е отнет статутът на културен институт с национално значение. Така е направено и на операта и на всички общо 7 такива институти. Във въпросното постановление от 23 юли няма вече такова уточнение за статута. Няма дори привидно отделяне на националните институти. Всички са под една черта, като Народният театър е с всички останали с най-ниска дотация. С по-висока дотация са и куклените театри, и музикалните, коментира режисьорът.

„Как да си обясня всичко това освен с едно единствено нещо – нехайство и престъпна незаинтересованост, дори умишлено принизяване на значението на театъра въобще”, заяви той.

Преди Морфов да вземе окончателното си решение да се оттегли, той е изпратил няколко sms-а до зам.-министъра на културата Боил Банов. „Боиле, въпреки всички твои аргументи, не смятам за справедливо Народният театър да е с еднакъв коефициент с останалите и даже провинциалните театри!!! НЕ Е ПРАВИЛНО! Готов съм веднага да си тръгна, ако мислите, че включвам себе си в това изискване. Става въпрос за най-важния и представителен театър и културен институт на нещастната ни Родина!”, пише Морфов. „Няма да приема тази уравниловка с провинциалните театри! Ако приемете това решение за еднакъв коефициент, ще напусна веднага. Не че ще е голяма загуба… Парадоксът е, че ако го приемете ще ме освободите от нечовешки за мен мъки, но ме боли за театъра и за това настоявам!!!”, предупреждава големият режисьор в друг sms.