Салафит от Дулово "ремонтира" на своя глава джамии в Североизточна България, като разрушава ценни артефакти. През август ревностният блюстител на исляма наел строители, които срязаха с ножовка решетките на джамията "Ибрахим паша" в Разград и заличиха, без да им мигне окото ценни културни пластове.

Няма и помен от археологическата находка в храма след изливането на 15 кубика бетон, обяви експерт от Министерството на културата.

Джамията е трета по големина на Балканския полуостров след Одринската и Шуменската. Тя е паметник на културата, включен в каталога на ЮНЕСКО, и се намира под специалната закрила на ООН.

Областната дирекция на МВР в Разград разследва скандалния случай на вандализъм под надзора на Апелативната прокуратура във Варна.

"Тези дни срещу лице с инициал Б. полицията в Разград приключи разследването с мнение за образуване на дознание за унищожаване на паметник на културата. Ние обаче не сме длъжни да се съобразяваме с мнението на полицията. Може да се извърши ново разследване по друг текст от Наказателния кодекс", заяви апелативен прокурор.