Членството на България в НАТО не пречи на страната да развива отношенията си с Русия, каза в интервю за БНТ генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Като бивш премиер на Норвегия той има опит в подобна среда за развиване на отношения. Столтенберг каза това пред екип на БНТ в литовската столица Вилнюс, където присъства на откриването на регионален щаб на НАТО. Такъв щаб вече работи и в София. Столтенберг подчерта, че създаването му не означава, че България е изправена пред някаква опасност.

„Силно вярвам, че няма голямо противоречие между силна отбрана, колективна отбрана и политически диалог. Самият аз имам такъв опит от Норвегия. Тя от десетилетия развива конструктивни отношения и сътрудничество и със Съветския съюз, а после и с Русия в областта на енергетиката, рибарството, околната среда, граничните въпроси и много други области. Това е нещо, което Норвегия успя да постигне не въпреки, а заради членството си в алианса. Защото членството в НАТО даде на Норвегия сила, базата, въз основа на която да осъществи политически контакти с нашия съсед Русия. Сега, като генерален секретар на НАТО вярвам, че можем да имаме същия подход, че НАТО и съюзниците имаме нужда от силна отбрана и предсказуемо твърдо поведение. След това, въз основа на това, можем да осъществяваме с Русия политически контакти и политически диалог. Такъв е случаят и с България”, каза Столтенберг по отношение на страховете, че сътрудничеството с НАТО може да бъде пречка пред отношенията Русия.

Той посочи, че с отварянето на такъв център в България не означава, че пред страната има някаква опасност. “Не. Този щабен елемент, този малък щаб, който беше открит в София, е първото съоръжение на НАТО в България. Силно приветствам това. Смятам, че е важно и дава много важна, жизненоважна връзка, между националните, българските сили и многонационалните натовски сили. Той ще извършва планиране, ще помага при организирането на учения и разбира се, ако се наложи, ще съдейства за по-бързо подкрепление. Така че всичко, което прави НАТО, е в името на отбраната, пропорционално, напълно в духа на нашите международни задължения и за засилване на безопасността на всички нас, включително България.”

Генералният секретар на НАТО коментира и съкращението на бюджета за отбрана в някои държави.

“Преди всичко искам да поздравя България за това, че e силен съюзник и за това, че допринася към алианса по много различни начини. Имах привилегията да посетя България по-рано тази година. Това беше чудесно посещение. Срещнах се с много политици и военни и те препотвърдиха силното присъствие на страната в алианса и аз съм благодарен за това. На срещата ни на върха в Уелс миналата есен всички 28 държави решихме да инвестираме повече в отбраната, защото нашата свобода не се получава безплатно. Когато се увеличава напрежението е редно да се увеличат и инвестициите в отбрана. Зная, че това е трудно. Зная, че повечето политици искат да харчат повече пари за здравеопазване, образование и инфраструктура, вместо за отбрана. Но трябва да направим така, че да имаме силна отбрана. Без отбрана нямаме сигурност, няма мир и това подкопава всичките усилия, които нашите общества полагат.”

Йенс Столтенберг коментира и заплахата от Ислямска държава. “Това, което виждаме сега, е фундаментално променена обстановка по сигурността за всички съюзници от НАТО, но особено за тези, които са в източната и югоизточната част на алианса. България е близо както до Русия – а ние виждаме една по-настъпателна Русия, която използва военна сила да променя границата в Украйна и незаконно анексира Крим, но в същото време България не е и далече от всичкото насилие и нестабилност, които виждаме в Ирак и Сирия, от всички мигранти, които идват от там и което е голяма човешка трагедия. Това, разбира се, подчертава необходимостта да бъдем заедно, да работим заедно, да се пазим и да си помагаме. Алиансът е точно за това – да бъдем заедно, защото заедно сме в по-голяма безопасност, отколкото ако сме сами.”

Генералният секретар на НАТО взе отношение и по темата с увеличения поток бежанци. “Това, което виждаме сега, е голяма човешка трагедия. Историите и кадрите, които виждаме, оказват влияние върху всички нас. Всички съюзници от НАТО работят по даване на отговор на тази ситуация или чрез Европейския съюз – много от съюзниците са част от него – или чрез ООН, например чрез Върховния комисариат на бежанците към ООН. Аз подкрепям всички тези усилия за намиране на отговор и подход към тази голяма човешка трагедия, която се разиграва в Средиземноморието.”