"От миналата седмица има спор между България и Турция за издаваните разрешителни за транзитен превоз. Имаме връзка с турските власти – на този етап с посланика, и предстои среща на равнище министри", заяви премиерът Пламен Орешарски.

"Имаме уверение, че такава среща ще бъде организирана, не мога да кажа ден и час точно, но в най-скоро време.
Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос,
поради което, както между впрочем и миналата есен имаше открити въпроси, които бяха разрешени в дух на добросъседство. Убеден съм, че сега ще намерим същото решение", каза още той.

"На този етап не сме се обръщали към ЕК,
но ако спорът продължи и срещнем недоброжелателност от Турция - нещо, което не вярвам - ще се обърнем за съдействие към нашите партньори от Европа", каза премиерът.

"За няколко дни трудно се оценяват щети, вероятно са малки, но въпросът не е за подценяване", уточни Орешарски.
Турският вестник "Тудейс Заман" съобщи снощи, че външният министър на Турция Ахмед Давутоглу е
е отложил визитата си в София, предвидена за 6-7 февруари.

Това е ход, който поставя белег върху отношенията между Турция и България, написа изданието. Според източник от дипломатическите среди Давутоглу, който обяви, че има външна политика на "нулеви проблеми със съседите", е отменил планираното си посещение с мотива, че
не е получил възможност да се срещне с българския президент Росен Плевнелиев.

"Освен с колегата си (българския външен министър Кристиан Вигенин - б.ред.), Давутоглу поиска да се срещне с българския президент. Когато му беше съобщено, че среща с президента не би била възможна, той отмени посещението", пише "Тудейс Заман".

Решението изглежда ще създаде известно разочарование и
ще се възприеме като арогантно от страна на българските власти,

смятат източниците на турското издание. Според обичайната дипломатическа практика външен министър се среща само със своя колега, пише вестникът.
В публикацията не се споменава за проблемите по българо-турската граница от последните дни, където са се образували опашки от чакащи тирове.
Датите и програма за посещението на турския външен министър Ахмед Давутоглу са в процес на уточняване, заявиха по-късно през деня от нашето Министерство на външните работи.

Отмяната на посещението на турския външен министър у нас е изцяло по технически причини
и се очаква до часове турската страна да обясни какви са те, каза в Панагюрище президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БНР.

Плевнелиев уточни, че въпросът няма нищо общо с напрежението на турската граница, свързано с българските и турските превозвачи.
Доколкото знам, се подготвя съвместно заседание на турското и българското правителство. При посещението на външния министър сега трябва да се нагласят графиците на няколко български институции, които работят за подготовката на това посещение на много турски министри и на турския министър-председател в България през април, каза президентът.