Започваме диалог, за да прецизираме текстовете на този законопроект и да може той да бъде приет при следващото внасяне. Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон.

Тава обяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова след заседанието на Съвет за развитие, предаде репортер на БГНЕС

Има натрупване на приоритети и предстои да обсъдим как да преодолеем това натрупване. Има пакет от законодателни проекти, които предстои да бъдат приети, обясни Бъчварова.

Според Меглена Кунева законът за превенция на корупцията може да бъде внесен на 3 декември и „имам уверението на премиера Бойко Борисов, че той ще бъде силен”. Темата борба с корупцията е важна и подлежи на оценка. Ние нямаме право преди обявяване на доклада за България да го изоставяме, подчерта Кунева.

Тя определи, че връщането на закона на първо четене „може да бъде отправна точка за още по-добър диалог и още по добър закон. Мога само да съжаля, че го отлагаме за след три месеца, но вярвам, че тогава ще бъде подкрепен от по-голямо мнозинство. Пак повтарям, че законът е важен не за мнозинството, а за цялата държава”.

На въпрос на БГНЕС, че е имало индикации че анонимните сигнали ще създадат противоборство в закона и тя е знаела за това предварително, Кунева обясни, че въпросът с анонимните сигнали е концепуален и той не е бил обект на гласуването на първо четене.