Днес дежурните медици в ЦСМП-Благоевград поставиха рекорд за обслужено спешно повикване. Екипът бе на 12-ата секунда на мястото на инцидента, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Рекордът, достоен за "Гинес" бе възможен по простата причина, че повикването бе предадено от човек на човек, а не през 112, и на 40 метра от Центъра за спешна помощ.

В 10.40 часа тази сутрин пред поликлиниката, на ъгъла на улиците „Славянска” и „Сан Стефано”, колабира 13-годишна тийнейджърка, минути след като й е взета кръв за изследване.

„Припадна жена, момиче припадна”, развикаха се вървящите хора по стълбите пред поликлиниката. Така по този примитивен, но ефикасен способ „от време оно” повикването стигна до ЦСМП-Благоевград. Екипът в състав д-р Христо Юруков, медицинската сестра Янка Дончева се качиха в спешната линейка, а шофьорът Стоян Руменов ги достави до ъгъла на тротоара след 12 секунди. Министърът на здравеопазването Петър Москов има повод за гордост. И че ще му се наложи да преработи времето за достигане на адресите след повикване.

Дребна „подробност” е, че повикването не бе подадено през спешния телефон 112, и че мястото на повикването бе на около 40 метра от Центъра за спешна помощ.

Като добавка ще кажем, че жена, свидетел на днешната случка се оплака, че вчера в продължение на 10 минути никой от 112 не е вдигал телефона.

Колабиралото момиче бе прието в Спешно-приемно отделение на МБАЛ, където й е оказана медицинска помощ.