Милиони хора по света си задават въпроса защо екстремистите от радикалната групировка "Ислямска държава" разрушава уникалните паметници на древната култура в Сирия и Ирак. А може да се окаже, че тяхната цел не е точно унищожението на наследството на античните цивилизации, пише британският вестник "Индипендънт".

Археологът Джоан Фаршах представя един по-различен отговор на този въпрос. Според него членовете на радикалната група демонтира статуи, стенописи и каменни стени от античните паметници, за да ги продава на колекционери от цял свят. След като групировката прибере парите, взривява храмовете и сградите, които преди това е ограбила, за да прикрие следите от кражбите.

"Антики от Палмира вече са в продажба в Лондон", твърди археологът от френско-ливански произход. "Има сирийски и иракски обекти, взети от Изида, които вече са в Европа. Това разрушаване прикрива финансовите постъпления на "Ислямска държава".

Фаршах работила дълги години сред древните градове в Близкия Изток, поясни, че след продажбите започва и унищожението на паметниците, което "прикрива мащабите на кражбите. "Така че никой не знае какво точно е било взето - нито това, което е било разрушено".