Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" може да напусне управлаващата коалиция.

Това става ясно от прессъобщение, разпространено след като днес българският парламент не събра достатъчно гласове да подкрепи предложения от Кунева Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

"Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание. Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против", заявяват от ДБГ.

"Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ – от страх или от лични интереси. Необяснима е позицията и на част от ПФ, чиито представители подкрепиха законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала днес", се казва още в позицията.

От "България на гражданите" призовават за засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки и започват мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа.

"Случилото се днес разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ", завършва съобщението.