Районният съд в Кюстендил освободи четиримата косовари, задържани на 26 август при нелегално преминаване през българо-македонската граница, съобщи "Фокус". Не се потвърдиха първоначалните подозрения, че младите мъже са тръгнали на джихад.

Мъжете бяха задържани, след като предложили подкуп на граничните полицаи. Органите на реда се усъмнили и направяли детайлна проверка. Така в мобилните им телефони бяха открити снимки на отрязани човешки глави.

Флямур Весели, Бесник Бетичи, Лябеат Каралити и Атмир Бетичи признаха вината си, че в района на Гранично полицейско управление „Гюешево”, са влезли през границата без разрешение на органите на реда и не на определените за това места. Те получиха присъди от по една година условно и глоба по 100 лева.

Съдът в Кюстендил отмени мярката „задържане под стража” заради сключено споразумение. „Мотивът за сключване на споразумението беше за по-бързо приключване на процеса, нямаше смисъл да протакаме”, коментират от съда.

Прокурорът по делото Албена Разсолкова поясни, че в хода на разследването не са събрани достатъчно доказателства, че четиримата мъже имат връзка с „Ислямска държава”, както се предполагаше.

В рамките на деня подсъдимите ще напуснат страната.