Унгарската полиция спря влак с бежанци, който потегли от гарата в Будапеща за Шопрон край австрийската граница, съобщава Ройтерс.

Силите на реда са наредили на хората да слязат в град Бичке, на около 40 километра западно от столицата, където има бежански център.

Според агенцията останалите пътници са качени на друг влак. Близо 50 полицаи са разположени около композицията. Пет вагона с бежанци все още стоят на гарата в Бичке. Унгарската информационна агенция съобщава, че полицията насочва хората към автобуси, за да ги откара в бежанския център.

Междувременно още един влак е потеглил от гарата Келети в Будапеща, съобщава Франс прес. Той пътува за град Дьор – отново на границата с Австрия. Във влака има около 100 имигранти и няколко десетки полицаи.

Гарата в Будапеща поднови работа тази сутрин, след като беше затворена в продължение на два дни от унгарските власти. Международните влакове в Унгария обаче не се движат.

Янош Лазар, началник на канцеларията на премиера на Унгария Виктор Орбан, заяви на пресконференция, че унгарската полиция ще се придържа към всички правила на Шенген и ще извърши необходимите проверки на мигрантите, пътуващи към западните граници на страната, предаде Ройтерс.

Според Лазар хаосът на източната гара в Будапеща се дължи на противоречивото послание на Германия към сирийските мигранти.

"Това е защото Германия каза на сирийците преди повече от седмица, че ги очаква, канейки ги на наредена маса", заяви Лазар. Той добави, че на следващия ден Германия се е опитала да наложи контрол над мигрантите.