Потопът от съвети за здравословно хранене в интернет и останалите медии може би подхранва нов вид хранително разстройство, пише "Индипендънт".

Терминът 'Орторексия невроза' за пръв път е употребен от д-р Стивън Братман през 1997 г., за да опише фиксация върху здравословното хранене, която може да достигне до крайност и да се превърне в болестно състояние, маскирано като добродетел.

То се различава от анорексията и булимията по това, че целта на страдащите от него обикновено не е да отслабнат. Напротив - често целта на заболелите е да повлияят благотворно на здравето си, понякога след заболяване, като се хранят само с чисти и полезни храни.

Една от известните жертви на орторексията е Джордан Янгър, която е станала известна благодарение на блога си за здравословно хранене, наречен The Blonde Vegan ("Блондинката веган").

Като заклет привърженик на детоксикиращите диети и периодичното прочистване на тялото Янгър успява да завърти успешен бизнес с бранда си и дава съвети на над 100 хиляди свои почитатели.

Въпреки че изглежда здрава, в един момент тя осъзнава, че нещо с нея не е наред - чувства се много летаргична, а месечния й цикъл става нередовен.

Тя започнала да става все по-тревожна по отношение на храната, включително и да стига до паника, когато й се наложи да яде нещо, което не е планирала предварително, или нещо, което не е позволено от все по-строгите правила, които си налагала. Джордан Янгър постепенно си дала сметка, че има сериозен проблем с отношението си към храната.

Един от проблемите при орторексията е, че в много отношения тя е социално приемлива, за разлика от други хранителни разстройства. Причината е разпространената навсякъде мода да се яде "чисто" и "здравословно".

Джордан Янгър е преминала през продължителна терапия, за да се научи да се храни балансирано и постепенно е въвела в режима си неща, от които се е лишавала с години, като яйца, риба и пилешко. Сега блогът й се казва The Balanced Blonde ("Балансираната блондинка")

В резултат много от почитателите й онлайн са били доста разочаровани и дори са й отправяли заплахи.

Диетите, основани на необработени храни са много полезни, но, както с всяко друго нещо, и при тях не трябва да се стига до крайности, с които вредите върху здравето стават повече от ползите.

Проявлениятя на орторексията започват по различен начин. Някои от страдащите от това разстройство отрязват от менюто си цели групи храни, като животински или зърнени продукти. С времето диетата им става толкова рестриктивна, че се ограничава само до няколко "безопасни храни", което води до недохранване.

"Орторексията не е категоризирана като хранително разстройство, така че не можем да кажем дали тези случаи се увеличават, но чуваме все по-често за такъв тип разстройство, което без съмнение е повлияно от манията на съвременното общество по здравословния начин на живот", коментира пред "Индипендънт" Мери Джордж от благотворителна организация, занимаваща се с хранителни разстройства.

Във видеото вижте кои са най-полезните храни в България: