Парламентът отхвърли на първо гласуване Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

За него гласуваха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и РБ, БСП бяха против, а ПФ, АБВ, ДПС и "Атака" се въздържаха.

Петима от представителите на БДЦ се въздържаха, а други двама гласуваха против.

Законопроектът е внесен от Министерския съвет.

В залата вицепремиерът Меглена Кунева посочи, че е внесла проекта от името на правителството и защитава един добър законопроект.

Ако вие искате да го направите идеален, пожелавам ви успех, ще работя заедно с вас, обърна се тя към депутатите преди гласуването.

"Воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана", каза Кунева след като народните представители отхвърлиха законопроекта й.

Тя заяви, че борбата с корупцията става за нея кауза с абсолютен приоритет. Корупцията е много тежък проблем в България, тя не се лекува със заклинания и с билки, а трябва хирургическа намеса, каза Меглена Кунева и допълни, че този закон е давал точно този вид намеса.

Очевидно той е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси, върху интересите на хора, които те защитават, посочи вицепремиерът.

Кунева благодари на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ за подкрепата и напомни, че законопроектът е минал при обсъждането на четири парламентарни комисии. Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля, отбеляза Кунева.

Според нея подробна оценка предстои да се направи от РБ и от ГЕРБ.

Лютви Местан: Гласуването по законопроекта "Кунева" потвърди, че стабилността на кабинета е едно добро пожелание

Днешното гласуване по законопроекта "Кунева" потвърди абсолютно категорично, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна. Това коментира пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан след като мнозинството в парламента отхвърли на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Местан отбеляза, че четирите партии, които стоят зад кабинета, не могат да постигнат идейна съвместимост, тъй като априори са идейно несъвместими. По думите му в този смисъл изясняването на профила на кабинета е проблем, пряко свързан с ефективността на управлението.

Депутатът от "БСП лява България" Красимир Янков изрази удовлетворение от разума, който са проявили мнозинството от народните представители и са отхвърли законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

По думите му законопроектът е "еманация на самозабравили се властници". Колегите властимащи се опитаха да подчинят всички институции на Бойко Борисов, коментира Янков.