Френски съд реши, че да бъде изплащано обезщетение за инвалидност на жена, която твърди, че страда от заболяване, причинено от излагането на електромагнитни вълни от изкуствени източници, пише Iflscience.

Познато като електромагнитна хиперчувствителност, за състоянието не съществуват научни доказателства.

След решението на съда в Тулуза жената ще получава по 800 евро месечно в продължение на три години.

Предполага се, че на хората, които са с електромагнитна хиперчувствителност, им става лошо от сигналите на мобилните телефони, рутерите за Wi-Fi и други подобни устройства. Симптомите включват главоболие и гадене.

Марин Ришал, която е на 39 години, твърди, че състоянието ѝ я е принудило да напусне работа и да се премести в отдалечена плевня в югозападната част на Франция, за да избяга от сигналите на устройствата.

Въпреки че има много хора, които се оплакват от „алергия“ към Wi-Fi – или електромагнитна хиперчувствителност, Ричард е първата, която е компенсирана заради това си състояние (повтаряме – състояние, за което учените нямат конкретни доказателства).

Адвокатът на Ришал – Алис Терас – заяви пред „Таймс“, че това решение на съда позволява на „хиляди хора“ да предявят същите претенции пред съответните органи.

Важно е да се спомене, че съдът в Тулуза не признава електромагнитната хиперчувствителност като истинско заболяване.

Съдът просто е приел, че симптомите на Ришал – независимо от причината за тях – я възпрепятстват да работи и това е причина тя да получи такъв тип обезщетение от държавата.

Много експерти смятат, че причината за електромагнитната чувствителност е т. нар. „ноцебо“ ефект, при който хората знаят, че има Wi-Fi сигнал, което ги кара да си мислят, че не трябва да се чувстват добре.

От Световната здравна организация описват електромагнитна хиперчувствителност като възможно състояние, което обаче според тях не е свързано с облъчване от електромагнитните вълни.