Военните не бива повече да възлагат поръчки за военни способности на производители на оръжия извън НАТО. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония за откриването на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България"Обръщам се с думи на благодарност към всички, които допринесоха да активираме щабните елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Минаваме през трудни времена и комбинация от кризи. Гражданите очакват колективните сили и отбрана да бъдат стратегически приоритет", заяви Плевнелиев. 

Според него свободата, демокрацията и върховенството на закона, човешките права и свободи са висша ценност. 

"Свободата и демокрацията не са даденост и трябва да се отстояват ежедневно. Откриването на Щабните елементи е израз за солидарността на Алианса. Тези щабове ще бъдат свързващото звено при провеждането на общи учения. НАТО е отбранителен съюз на демократични държави", добави Плевнелиев. 

Държавният глава добави, че фактът, че сме отбранителен съюз не означава, че сме пасивни. "Подобряваме своите способности за отбрана и противодействие. НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен. Ще изградим адекватни способности, за да защитим суверенитета и териториалната ни цялост. МО ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ-29", каза още той.

По време на откриването на щаба пред сградата имаше протест на партия „Атака”.