Дългото засушаване и горещото лято очертава лоша година за производителите на слънчоглед във варненския регион, предава кореспондентът на БГНЕС от морската ни столица.

Питите са прегорели, а семето от тях е изпадало. По-ниските добиви ще доведат до повишение на изкупните цени и до скок на цената на олиото. Все още обаче рафинериите за производство на олио у нас не са започнали да изкупуват слънчогледа.

През пролетта в България бяха засети почти двойно повече площи със слънчоглед - около 4 милиона декара, но производителите отчитат по-слаб добив с около 1/3. Друг проблем е и маслодайността на слънчогледа, която тази година не е сред най-добрите. Ето защо производителите са категорични, че скокът в цената на олиото ще е с поне с 15%. На борсите в момента тон слънчоглед се търгува за 635 лева. Заради слабата реколта обаче цената му ще скочи и то в края на жътвената кампания, когато ще има недостиг.

В момента бутилка олио в магазина струва между 1.80 и 2.50 лева. Според прогнозата на търговците поскъпването на олиото ще е факт още следващия месец.