В Дома за стари хора в Хасково, човекът, забравил цигарата си, е бил с доста сериозно психическо разстройство, почти шизофрения, и въпреки многократните забрани и забележки, е продължавал да пуши в леглото. Това каза за Фокус Георги Иванов, кмет на Община Хасково, по повод случая на задушаване на трима възрастни мъже в Дом за стари хора в парк „Кенана" в Хасково.

„Причината за смъртта е задушаване - единият от загиналите мъже е забравил запалена цигара, тя е тлеела в дюшека, което е предизвикало дим, и хората са се задушили. Не е имало пожар, просто дюшекът е тлеел. Инцидентът се е случил около 04:30 тази сутрин. Няма щети, защото не е имало пожар, а тлеене. Димът е останал вътре в стаята, защото дограмата на дома е нова, и алуминиева и не е позволила да се получи някакво проветряване", съобщи кметът.

По думите му - екипите на пожарната и полицията са реагирали бързо и са се отзовали на сигнала, но само са констатирали, че хората са се задушили. „Тримата мъже се живеели в една стая. В момента тече съдебна експертиза, която установява точната причина за смъртта", допълни Иванов.

Основно жертвите при пожари са от задушаване. Това каза за Фокус комисар Николай Вълчев, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Хасково.

Той обясни, че за случая с тримата починали мъже от Дом за стари хора в парк "Кенана" край Хасково тази сутрин най-вероятно става въпрос за смърт от задушаване.

„Аз за себе си нямам съмнение, че това е причината, но има процедури, следствие, мястото е посетено от служители на РУП - Хасково, ще има експертизи. Но най-вероятно това е причината - задушаване. Най-вероятно причината за пожара е пушене на цигара в леглото, тъй като огънят е бил само в рамките на завивките на едно от леглата. Човекът, на когото е леглото, е пушач. По данни на персонала, е пушел и друг път, така че има основание да се счита, че най-вероятно е заспал с цигара в леглото. Цигарата и кибритът са открит огън. Тук пожар не се е развил. Имало е адекватни действия на персонала, още когато са забелязали. Жената, която е влязла първа в стаята, с един леген с вода е потушила пожара. Не е имало развитие на огъня извън рамките на леглото. Нелепа история. От няма нищо, е станал голям инцидент", посочи комисар Вълчев. По думите му, основно жертвите при пожари са от задушаване.

„Ако има някой изгорял, то е в последствие. Първо човек умира от задушаване. Още повече че дюшекът е бил дунапренен. При горене се отделя цианид. Такива газове предизвикват смърт. В годините назад имаме доста случаи, при които хора в леглата са умирали при такива обстоятелства. Голяма част от пожарите са от небрежност, неправилно боравене с открит огън", обясни комисар Николай Вълчев.

За последно Радю опитал да избяга преди три дни

Тежък 71-годишен паркинсоник погуби двамата си съквартиранти в Дома за стари хора в местността Кенана край Хасково. Заклетият пушач Радю Ночев Петков свил ръчна цигара и заспал. Угарката паднала на дюшека. Изкуствената материя започнала да тлее и бълва отровен пушек. Той напълнил стаята и освен тютюнджията умъртвил в съня им и другите двама обитатели на стаята: 68-годишния Иван Димитров Андонов и 83-годишния Сюлейман Садък Емин.

Радю често се опитвал да бяга от дома. На 19-ти октомври 2012 година той навързал чаршафите в стаята си и опитал да се спусне до долу от третия етаж с импровизираното въже. Повторил опита си за бягство по същия сценарий още веднъж. Последният случай бил преди 3 дни, когато вечерта бил намерен в безпомощно състояние до оградата, където е колибата на кучето.