Двама афганистанци бяха бичувани в понеделник заради изневяра, като наказанието бе изпълнено пред десетки събрали се, някои от които снимаха, седнали спокойно околовръст.

Те получиха от съдията по 100 удара с каиш в западната провинция Гхор. Според "Ройтерс" присъдата е била одобрена от провинциалното ръководство.

Мъжът и покритата изцяло от бурка жена бяха коленичили и не издадоха нито звук по време на бичуването.

Публичното бичуване и екзекуции бяха обичайни при управлението на талибаните, наложили силно консервативно тълкуване на исляма в периода 1996 - 2001 г. След прогонването им от власт от предвожданата от САЩ военна коалиция подобни случаи днес са рядкост.

Правителството в Кабул не прилага Шариата и по принцип осъжда пребиване или убиване с камъни, когато това се случи в районите, където има силна власт.

Според губернатора на Гхор "осъдените са имали връзка отдавна, но са били арестувани през август и наказанието им се основава на Шариата, за да даде урок на останалите". Местен съдия допълва, че бичуването не противоречи на конституцията и наказателния кодекс в Афганистан.

През май в центъра на Кабул стана един от най-жестоките случаи на разправа по верски подбуди. Млада жена бе обвинена (както се оказа по-късно – напълно неоснователно), че е изгорила коран, и тълпа мъже я пребиха, хвърлиха тялото ѝ в коритото на близката река и я запалиха полужива.

Извършителите бяха задържани и осъдени на затвор, а правозащитни организации остро осъдиха случилото се.