Предстоят избори - за нас те не са боксов мач. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, който прочете декларация от името на левицата от трибуната на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„В началото на 4-ата сесия има и един знак от тази сутрин, който показва отношението към НС. Посрещнати бяхме с домати пред входа на НС. Това е израз на отношението към НС, което материализира излъганата надежда за българите за положителна промяна и повече справедливост. Една година е достатъчно време да си дадем равносметка за изминалия период. Тази равносметка днес не изглежда никак радостна за България. Претенцията за реформи се опровергава от действителността, в която живеем и доматите са доказателство за това”, посочи Миков.

Какво ни обеща управлението преди година-тези, които са гласували за тях ще бъдат честни с тях, каза той и продължи, че днес принципите на тази коалиция продължават да са неясни почти за никой. „Участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия. Тази есен сигурно ще продължи да е така, но това не може да издига авторитета на НС”, добави лидерът на БСП.

Той подчерта, че пенсионната реформа се състоя в това да се вдигне възрастта за пенсия. С обещаната реформа в здравеопазването, пък гражданите получиха разделяне на 2 - чиито заболявания са социално значими и такива, които ще плащат осигурителните си вноски, а после ще доплащат допълнително, защото заболяванията им са социално незначими. За реформата в образованието, Миков заяви, че БСП ще отстоява позицията си от предната сесия, за това, че не може оскъдните ресурси за обществено образование да се пренасочват и към частните училища.

„За една година правителството неглижира демографската криза. Очакваме Калфин да изпълни ангажименти за Стратегия за борба с демографската криза през този месец. Беше обещана реформа в енергетиката, която се изрази в увеличение на цените в тока, за бизнеса-повече, за гражданите-по-малко, но за всеки по нещо. Шуми се по темата за горивата. Правителството прехвърля отговорност върху някакви фактори, които са извън България-европейски и световни началници, които трябва да доведат до по-справедливо разпределение на печалбата от картелите на българския пазар”, добави Михаил Миков.

Той припомни, че бе обещана съдебна реформа, която започна мажорно, не може да бъде реформа подмяната на лицата във ВСС и това да доведе до повече справедливост в наказателния и гражданския процес, смята Миков.

Той обвини управляващите, че са запазили мълчание по много важни за страната въпроси, по които БСП ще продължи да настоява за отговори. „Санкциите срещу Русия и ефектите за икономиката ни, компенсациите за нас, етническото напрежение, демографската криза, 2 % от БВП да отива за отбрана. В най-бедната страна на ЕС не бива да има увеличение на военните бюджети, преди да са решени проблемите на здравеопазването и образованието. Цяло лято имаше мълчание по въпроса за бежанците и днес понасяме много тежки репутационни последици от това мълчание на правителството и премиера”, коментира лидерът на левицата.

„Предстоят избори - за нас те не са боксов мач. Знаем, че много партии предпочитат спортните сравнения, особени на спортовете, в които има повече кръв, това докара гражданите да имат недоверие в централната и местната власт. В изборите има все по-малко политика, и все повече мускули и атракция”, подчерта Миков и добави, че местните избори и политиката са важни и БСП ще продължи да отстоява политическите приоритети на левите стандарти в местната власт. Гражданите ще преценят не само за кого да гласуват, а за каква политика в България да гласуват, за да имат бъдеще децата им”, заключи Миков.