От първия ден на 43-ия НС е ясно, че това НС или ще е терен на съгласието или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политическа криза от последните години.

Това заяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, който прочете декларация от името на блока от трибуната на парламента, предаде репортер на БГНЕС. Според Кънев, постигането на политика на компромиси и политически морал в обществото е било най-тежкото предизвикателство пред този парламент, заради кризата, която изисква много сериозни морални измерения. „Единственият път за преодоляване на кризата на доверието има ясно морално-етично съдържание. От миналата сесия 43-ият парламент доказа, че политики на преговори и компромиси е възможна. Почти всички партии в това НС разбират, че в момент на дълбока криза в двете ни южни съседки, която доведе до предсрочни избори в тях, дълбока криза в Македония, 2 тежки военни конфликта и преместване на човешки маси, изкисква политическите сили в този парламент да могат да си говорят и да взимат необходимите решения за стабилността на държавата ни”, убеден е Радан Кънев.

Той е на мнение, че настоящата сесия трябва да даде отговор на друг въпрос, именно за цената на преговорите и компромисите и може ли политическата класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на българския политически живот, за да съхрани доверието.

„Дали ще използваме кризата около България, за да кажем ние трябва да бъдем стабилни, да седнем здраво на миндера на властта и да удържим тази власт, използвайки кризата около страната за задържане на властта или обратно-като всяко мъдро общество ще използваме кризата не само, за да постигнем стабилност, а за да постигнем развитие и да преместим България от най-изостанал член на ЕС към държава с изпреварващо развитие”, подчерта съпредседателят на ПГ на РБ. Той е на мнение, че 25 години по-късно не може да се оправдаваме с комунизма за собствената си корупция и безотговорност.

„През настоящата сесия имаме достатъчни конкретни решения, за да докажем, че може да бъдем на висотата, която изисква от нас историческия момент. През бюджета трябва да дадем ясен знак, че сме отговорни стопани на парите на българските граждани. През законодателството за корупцията трябва да покажем, че сме готови да поемем лични рискове, за да докажем собственото си състояние и контакти с бизнеса. В здравеопазването да докажем, че може да дадем максимална здравна грижа за всеки гражданин”, заяви Радан Кънев.

Той за разлика, от другите председатели на ПГ не обърна специално внимание на предстоящия местен вот, тъй като, според него, изборите не бива да забавят работата на парламента.