Предстоящият политически сезон ще бъде белязан от съдбовни политически действия и реформи. Ще видим кой работи за реформи и кой против. Няма място за политическа реторика. Изпитвам удовлетворение от постигнатото съгласие по неотложните теми в парламента. ГЕРБ работи в тази посока.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изчете декларация от името на ГЕРБ за началото на политическия сезон, предаде репортер на БГНЕС.

България успя да се съхрани като остров на финансова и политическа стабилност в региона, подчерта Цветанов, имайки предвид ситуациите в Гърция и Турция, които доведоха до нови избори в двете държави.

Задача номер едно е да се финализира работата по промените в Конституцията, отнасящи се за съдебната реформа. Промените в конституцията са възможни само с консенсус между политическите формации. Време е да се прави разлика между евтините солови изяви на някои политици пред медиите, и онези които залагат на модерно и работещо законодателство. ГЕРБ споделя мнението на правосъдния министър Христо Иванов, че е постигнат изключително добър междинен резултат, тъй като има предпоставки за продължаване на съдебната реформа на следващото ниво. Уверени сме, че усилията трябва да продължат в посока засилване на нетолерантността към корупцията по високите етажи. Бяха сформирани смесени екипи, които разследват всички сигнали за контрабанда и нередности, ощетяващи бюджета на държавата, отбеляза Цветанов.

Приходите на държавата към днешна дата са увеличени с над 2 млрд. лева. Близо 800 млн. лева повече се очаква да се съберат в сравнение с 2014 г. Работим и за промени в трудовото законодателство, за да обезпечим гъвкав пазар на труда и намаляване на безработицата, каза Цветан Цветанов. Той подчерта, че крайната цел на ГЕРБ е постепенно и непрекъснато повишаване на жизнения стандарт на населението. „Подкрепяме модела на здравеопазване за равен достъп на хората до качествено здравеопазване. Повишават се приходите от здравни вноски, ще подкрепим задължително въвеждане на здравна карта. ГЕРБ ще следи за прозрачното представяне на структурните реформи в болничната и спешната помощ”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че водещ приоритет е и поддържането на високо ниво на национална сигурност. България по-активно трябва да отстоява националните си приоритети. Бежанците, които минават през съседни на България страни правят тази задача първостепенна. Целево трябва да се търси европейска помощ и подкрепа. У хората остава убеждението, че бежанците са тема табу, затова е важно да се говори пред хората открито. Протестите срещу гетата и битовата престъпност тлеят и периодично се възраждат, каза Цветанов и добави, че и на това трябва да се обърне внимание.

ГЕРБ ще реагира и с пакет инициативи срещу огромната трагедия, свързана с тежките катастрофи в страната, допълни Цветанов.

Той не пропусна и темата за изборите, като заяви, че развихрянето на предизборната истерия би било опасно за ключовия момент, в който се намират реформите в държавата.

„ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи промени на изборното законодателство в последния момент. На тези избори ГЕРБ отива, за да спечели 10-а поредна победа. Убедени сме, че на местния вот ГЕРБ ще спечели поредния рунд в тежката си битка с популизма. Политическият път на ГЕРБ може да се опише така: ГЕРБ гарантира открито управление, за да докаже, че България може. Време е за стабилна България, за видими резултати. Време е хората да знаят кои депутати работят за обществения интерес и кои представляват само собствения си интерес в парламента. Обречени сме да бъдем единни, ако твърдим, че работим в полза на обществения интерес”, подчерта още Цветанов.