Новият щам на вируса на птичи грип H10N8 може да е особено опасен, предупредиха китайски експерти. Вирусът вече взе една жертва в Китай през декември. Според учените новият щам може много лесно да се разпространява и сред хората.

„Пандемичният потенциал на новия вирус не бива да бъде подценяван", се казва в научна в статия в медицинското списание Lancet.

Вирусът на H10N8 е засичан досега два пъти – през 2007 и 2012 г. във водна проба от китайско езеро и на пазар за пилета. Оттогава обаче той е мутирал така, че сега лесно може да се предава и на хора от животни. Досега обаче не е установено той да може да се предава от човек на човек.

При случая в края на миналата година от установяването на заболяването до леталния край се стигна за десетина дни. 73-годишна жена в източната част на Китай е показала първи симптоми на заболяване като кашлица, а на 30 ноември вече е приета с температура и проблеми с белите дробове в болница. Девет дни по-късно тя почина от полиорганна недостатъчност.

Подобни случаи, при които с птичи грип се заразяват и хора имаше и в предходни години с щамовете H5N1 и H7N9, които от края на 90-те доведоха до стотици смъртни случаи.