Жълт код е обявен в 21 области на страната заради опасно високи температури, предаде репортер на БГНЕС.

На 2 септември кодът ще е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В по-голямата част на областите максималните температури ще са около 35-38 градуса. За останалите 7 области в страната е обявен зелен код.

Времето ще бъде слънчево, сутринта топло, след обяд горещо, с максимални температури между 33° и 38°, в София 33°, по-ниски по морския бряг.

Температурите в страната са над обичайните за началото на септември, без да достигат измерените досега екстремни стойности, уточниха от НИМХ. И в планините ще е слънчево и твърде топло. На 1200 м н. в. дневната температура ще достигне 27°-28°, на 2000 м около 19°-20°. Вятърът по билата ще е от изток, предимно слаб.

По Черноморието ще е слънчево. През деня ще се появи слаб бризов вятър. Максималните температури ще бъдат около 30°. Вълнението ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 25°-27°.